fbpx

2023 – vaatame peale möödunud aastale sotsiaalmeedias – mida siit õppida?

2023. aasta oli sotsiaalmeedias kindlasti üks murranguline aasta. Eriti Eesti turu jaoks. Kui mujal maailmas on sotsiaalmeedia spetsialistid toimetanud juba aastaid, siis nüüd jõudis see suure lainena ka Eesti turule. Varem olid Eestis väga üksikud sotsiaalmeedia inimesed, kes päriselt haldasid ettevõtete kontosid. Nüüd 2023 tõi ikka hulgaliselt uusi spetsialiste peale.

Seega usun, et 2024. aastal astume me juba järgmise sammu reaalsete tulemuste suunas. Kui veel 2023 olid teadmised sotsiaalmeedia haldusest pinnapealsemad ja algusjärgus, siis loodetavasti oskavad spetsialistid 2024. aastal tuua rohkem ka tulemusi, sest vaikselt tekib kogemus.

Erinevate platvormide esile kerkimine
Kuigi LinkedIn on varasemalt ka üsna aktiivne kanal olnud, siis 2023 tõi ka sinna platvormile juurde uut valgust Eesti kontekstist vaadatuna.
Olles töötanud aastaid personalivaldkonnas ja kasutanud LinkedIni platvormi igapäevase kanalina, siis tean, et LinkedIni õpetati kasutama juba aastaid tagasi. Küll aga nüüd on hakatud seda kanalit kasutama ning ka õpetama reaalse strateegilise müügikanalina.
Nägin ka, et vahepeal korraldati LinkedIni tarbeks ka väljakutseid ning kursuseid, seega arvan, et 2023. aasta pani alguse ka karjäärialase platvormi kasvule ettevõtluses. Kindlasti soovitaksin LinkedIni kasutada ettevõtluse tarbeks, sest seal kanalis liiguvad ju paljud kliendid, töötajad kui ka koostööpartnerid.

Suure hurraaga jõudis lõpuks Eestisse uus Meta poolt loodud plavorm Threads
Seda oodati kaua aega, sest mujal maailmas lõi see kõvasti laineid just selle poolest, et kõigest esimesel päeval liitus sellega 30 miljonit inimest ning sellega seonduvalt loodi 95 miljonit uut postitust.
Threads ei ole tegelikult meile midagi uut – tegemist on põhimõtteliselt X-i (eelmise nimega Twitter) koopiaga. Põhimõte on sama, et saad jagada jooksvaid mõtteid ja ideid enda jälgijatele ning ka mittejälgijatele.

2023. aasta oli just selline kompimiste aasta ka Threadsi jaoks, sest seda hakati kasutama suhteliselt suvaliselt. Kes varem Xi kasutanud, siis lendasid ka Threadsile üsna optimistlikult peale. Küll aga arvan, et selle kasutamine võib jääda soiku, sest kanaleid mida hallata, on juba niigi palju. Seda näeme 2024. aastal kindlasti lähemalt.
Olen Threadsi kasutanud selle tulekust saati üsna aktiivselt ja võin väita, et olles alguses seal kohe platsis, on võimalik üsna jõudsalt kasvada. Alustasin seal minu mäletamist mööda ca 43 jälgijaga ning olen juurde meelitanud veidi vähem kui 200 uut inimest (kokku 228 jälgijat hetkel). Puhtalt seetõttu, et olen seal aktiivne – postitan ise ja kommenteerin teisi.
Seega 2023 tõi meile uusi võimalusi olla rohkem nähtavam.

TikToki tähtsus
Kui varasemalt arvati, et TikTok on ainult noorema generatsiooni pärusmaa, siis 2023. aasta tõestas meile, et ka ettevõtted saavad väga edukalt TikTokis toimetada ning sellega end rohkem nähtavamaks teha. Mida nähtavam sa oled, seda suuremad on ka müügid.
Väga lahedasti toimetavad TikTokis näiteks Swedbank, Nopri Talu, Solaris, Iizi Kindlustus, Tavid Kuld, RImi, Merit Tarkvara jpt.
Seega ma näen, et 2024 on kindlasti aasta, kus ettevõtted liiguvad lisaks Instagramile ka TikToki avarustesse, sest tee on juba ette sillutatud teatud ettevõtete poolt (ja ka heaks kiidetud), seega ülejäänud mass võib nüüd ka kohale tulla.

Sotsiaalmeedia üleüldine populaarsuse tõus ettevõtete seas
Kuigi ettevõtted on hakanud mõistma, et sotsiaalmeedia on oluline kanal, on kõige enam populaarsust kogunud viimased aastad Instagram. Kui varem oli Facebook enim kasutatud kanal enda toodete reklaamimiseks, siis 2023. aastal oli eriti aktiivseks kanaliks just Instagram. See on ka üsna loogiline, kuna väga populaarsed olid 2023. aastal erinevad Instagrami kursused. Inimesed on saanud rohkem teadlikumaks ning püütakse oma teadmiste kaudu aktiivsemalt läheneda. Instagrami aktiivsus jätkub kindlasti 2024. aastal.
Küll aga olen näinud, et Instagrami baaskursustest tihti ei piisa, kuna konkurents on juba nõnda tihe, et silmapaistmiseks on tarvis teha veelgi strateegilisemaid samme. Seetõttu on õnneks abiks sotsiaalmeedia spetsialistid, kes saavad oma lisateadmistega aidata astuda järgmisi samme, mille peale sa ise ei oskakski tulla.
Seetõttu olen ka ise korraldamas juba teist korda Instagrami strateegia väljakutset, et saaksime reaalselt juba astuda olulised sammud müükide suurendamiseks. 

Enda kogemuse pealt näen, et õpilased, kes on läbinud Instagrami kursuse, oskavad küll selle kanali funktsioone kasutada, aga puudu jääb just strateegiast, kuidas siis müüke suurendama asuda.
Väga positiivselt olen üllatunud enda loodud mentorlusprogrammi üle. Üks minu menteedest, kel on Instagrami kursuse põhi all, pöördus just minu poole, et astuda oma äriga järgmisele tasemele. Peamiseks murekohaks just müükide suurendamine, sest loogiline järgmine “samm” peale kursust oligi nüüd juba süvitsi edasi areneda koos mentoriga.
Minu mentorlusprogrammil ei ole konkreetset ajalist raamistikku, sest olles ise läbinud varasemalt 5 nädalase mentorluse, tundsin, et see oli liiga üürike aeg, et reaalselt midagi selgeks saada ja iseseisvalt jätkata. Seetõttu puhtalt enda vajadusest ajendatuna pakun hetkel pikaajalist mentorlust, mis kestab täpselt senikaua kui õpilane minu tuge vajab. Olgu see kas või 6 kuud. Täpsema info saamiseks kirjuta mulle kodulehel päring/e-kiri või otse Instagrami.

Sotsiaalmeedia spetsialist – mis amet see veel on?
Täpselt siis hakkad sa aru saama, mis amet see on, kui sul on oma ettevõte ja tunned, et peaksid sotsiaalmeedias olema esindatud, aga sul on vaid 2 kätt. 2 käega juhtida ettevõtet ja efektiivselt teha ka sotsiaalmeediat, nõuab palju lisaaega ning unetuid öid. Kõige parem on võtta endale appi koostööpartner, kes võtab sul ära sotsiaalmeediaga seonduva ärevuse ning magamata ööd. Just sellist mustrit nägin ma 2023. aastal enim – ettevõtted lihtsalt ei jõua ise enam sellega tegeleda, kuna see nõuab pühendumist ja aega.

2023. aastal tekkis turule juurde suur hulk sotsiaalmeedia spetsialiste, seega ilma ei tohiks keegi jääda. Kui oled sobiva spetsialisti otsingul, siis soovitan Instagrami otsingusse kirjutada “sotsiaalmeedia spetsialist” ja otsing leiab sulle kindlasti hulga inimesi, kelle vahel valida.

Majanduslik mõju ja tulekahju
2023. aastal puutusin kokku mitmete klientidega, kes pöördusid minu poole palvega neid sotsiaalmeediaga aidata. Kuna 2023 oli minu jaoks suurel määral õppimise ja kogemuse aasta (jätkub praegugi), siis ei osanud ma kliente kuigi hästi ka valida.

Ära saa minust valesti aru – mul ei ole olnud ühtegi halba klienti, küll aga ei osanud ma läbi näha, kas just mina olen see õige spetsialist nende jaoks tol hetkel.
2023 oli majanduslikult üsna keeruline aasta ja arvan, et 2024 ei tule ka oluliselt kergem aasta (minu liigne optimism eksole :D). Küll aga mida ma nägin – kuna müügid olid olematud, siis haarati viimane õlekõrs – sotsiaalmeedia!
Ja viimane õlekõrs haaratakse tavaliselt juba siis, kui leegid juba lõõmavad ja tulekahju käes. See tähendab, et aeg on armutu ning klient kaasab oma viimaste ressurssidega abiväge sotsiaalmeedia spetsialisti näol. Loomulikult oodatakse tulemusi ja müüke esimeste kuudega ning kui see ei juhtu, on pettumus suur. Jah, see võib ka nii olla, et spetsialist ei ole piisavalt tugev, KUID vaatame olukorrale näkku ka.

Kui sa võtad spetsialisti appi viimases hädas, siis sa pead arvestama, et esimesed kuud lähevad juba selle peale, et spetsialist õpib alles sinu valdkonda tundma, ta teeb korda sinu konto, ta katsetab erinevat sisu, et näha, mis sinu konto puhul toimib ja mis mitte. Tihti on klient väga konservatiivne (mis on okei, sest me oleme harjunud, et ettevõtted ongi formaalsed, kuid sotsiaalmeedia nõuab rohkem avatust ning mõtlemist väljaspool raame) ja tihti on spetsialistil sellises võtmes raske seda ettevõtet ka promoda. Eeldab tõelist loomingulist lähenemist.

Teine oluline aspekt, mida ma pean kindlasti mainima – kõik oleneb ka sellest, millise mahuga sa spetsialisti tööle võtad. Kui spetsialist teeb sulle 3 postitust nädalas ja sellega asi piirdubki, siis see on ilmselgelt liiga vähe! Spetsialistil peaks olema ka ajaliselt võimalik kaasata jälgijaid, kommenteerida teiste kontodel, suhelda jälgijatega, kujundada strateegiat, analüüsida statistikat jpm.
Seega reaalsete tulemuste saavutamiseks on tarvis rohkem ka panustada.

Kolmandaks – sotsiaalmeedia spetsialist ei ole müügimees või terve sinu turundusosakond. Sotsiaalmeedia on ainult väike osa turundusest ja müügist ning on pigem toetava efektiga. Me ei saa eeldada, et sotsiaalmeedia spetsialisti tulekuga ettevõttesse on müüginumbrid laes. Meil ei ole sellist imepilli, mis seda saavutaks. See on kõikide erinevate detailide sümbioos, millest olen siin artiklis ka kirjutanud. Peale selle on veel palju aspekte nagu teineteise mõistmine, spetsialisti professionaalsus, kliendi võime usaldada oma spetsialisti ja lasta tal teha nii nagu vaja jne. Mõistan, et oled ettevõttena võib-olla varasemalt ise sotsiaalmeediat teinud, aga kui sa näed, et see pole toiminud, siis tuleb anda spetsialistile vabad käed, sest usu mind, tema teab kindlasti rohkem, mis toimib ja mis mitte. Ning kui ta ei tea, siis küll ta katsetamise näol selle välja selgitab.

Neljandaks – tegutse juba enne kui tulekahju käes! Sotsiaalmeedia on tulnud, et jääda. Ja kui sa juba näed, et sa ei jaksa sellega ise nii efektiivselt tegutseda, siis võta koostööpartner appi. Oluline, et sa oleksid tulekahjuks valmistunud, äkki saad selle äragi hoida. Kuid hakata tulekahju ajal (nt kui müügid on väga madalad) spetsialisti kaasama, see ei too sulle paari kuuga tulemusi. See on väga erandlik, kui see juhtub.

Alogritm on kehv
Eks on ka tulnud ette, kuidas kuulen ütlust “Ma toodan nii head sisu, aga see ei levi, algoritm ei salli mind”. See pole kohe üldse nii, et algoritm on tegelikult inimene, kes oma suva järgi inimestele punkte jagab. Tegemist on puhtalt programmeeritud tehisintellektiga, mida sotsiaalmeedia kanalid kasutavad. Ja see süsteem käivitub positiivselt siis, kui ta näeb, et sinu konto on 1) aktiivne ja 2) sinu sisu päriselt läheb inimestele korda.

Kui sinu sisu ei levi ja inimestele korda ei lähe, siis järelikult peaksid sa ikkagi midagi oma strateegias muutma. Algoritm hakkab alles tööle siis, kui märkab, et suur % sinu sisu näinud inimestest reageeris sellele sisule. Kui %, kes sinu sisule kuidagi ei reageerinud on suurem kui %, kes reageeris, siis algoritm ei hakkagi tööle.
Näide: sinu videot on näinud 50 sinu jälgijat. 3 inimest laikis sinu postitust, 47 ei reageerinud ega jäänud su videot kauem vaatama. Algoritm ei käivitu, sest ilmselgelt on sisus midagi sellist, mis neid kuidagi ei kõnetanud.
Kui aga oleks vastupidi – 50 inimest nägi ja näiteks 26 inimest laikis, jagas, kommenteeris vms, siis algoritm vaatab, et tohoh, inimestele see sisu meeldib, saadame seda sisu veelgi rohkem inimesteni, k.a mittejälgijateni.
Seega algoritm ei ole milleski süüdi, vaid sinu varasem või praegune strateegia enam ei toimi. Sa pead tulema välja millegi muu või uuemaga. Selleks ongi heaks abimeheks sotsiaalmeedia spetsialist. Kui sul on täna taoline olukord, siis teeme konsultatsiooni kõne või siis alustame mentorlust!

Esteetika ja loosimängud on eilne päev
2023. aastal ma nägin, et räägiti, kuidas esteetiline Instagrami profiil hakkab vaikselt hääbuma. Olen nõus, see on tõesti hääbunud, sest järjest enam mängib rolli ehedus ja autentsus. See ideaalne profiil ja feed on midagi, millega inimesed ei oska samastuda.

Seega 2023 oli üks eriti kõva muutuste aasta. Ei ole vaja, et video oleks tippkvaliteediga, vaid oluline on sisu, mis kõnetab sinu klienti.
Tihti miljoneid vaatamisi saanud videod on tavalised kodukootud klipid, aga mis inimesi väga kaasa haaravad.

Loosimängud on totaalselt oma aja ära elanud. Kuigi sa seda võib-olla ei usu, aga see on tõepoolest nii. 2023. aastal tegin mina enda kontol 1 loosimängu ja ilmselt 2024. a on ka plaanis ainult 1 või suisa 0.
Loosimängus on tore osaleda, sealt võib võita lahedaid auhindu, aga brändi jaoks see kuigi kasulik ei ole. Ainus kasutegur, mida selle kaudu saab, on brändi nime levik. Kuid teha loosimängu jälgijate numbri suurendamise eesmärgil ma ei soovita.
Selliste mängudega tuleb meie kontole palju sellist rahvast, kes ei ole meie brändist tegelikult huvitatud, oluline on ainult auhind.
Mis juhtub peale mängu? 2 peamist stsenaariumi – inimesed kaovad või inimene küll jääb jälgima, aga temast saab passivne numbritäide meie jälgijate numbri seas. Ja mida me ei soovi? Passiivset jälgijat, sest tema ei ole meie ideaalklient ning ostu ei soorita suure tõenäosusega niikuinii.

Need olid peamised mõtted, mis ma kokku kogusin aastast 2023. Küll on neid mõtteid veelgi, aga see blogipost läheks muidu liiga lohisevaks.
Kui sul on lisakommentaare, siis kindlasti jäta mulle kommentaar. Loodan, et said siit häid mõtteid ja mõnusat sotsiaalmeedia kasutamist!
Kui said siit kasulikku infot, siis tule jälgi mind ka minu Instagrami kontol: https://www.instagram.com/kirzimari/

 

Jäta kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga