fbpx

2024 trendid sotsiaalmeedias – mida oodata?


Näen järjest enam, kuidas brändid n-ö “ärkavad” ja avastavad, et sotsiaalmeedia on nende jaoks oluline. 

On brände, kes siiani veel ei taha uskuda, et neil on sotsiaalmeediat vaja. Kuid eks see ole iga asjaga – kes hiljaks jääb, see ilma jääb. Okei, siin puhul ilma otseselt ei jää, lihtsalt rong ehk konkurendid sõidavad eest ära. See tähendab, et mida varem rongile hüppad, seda kiiremini saad teadmisi, kukkumisi, kogemusi ning teenida rohkem raha.

Aga see selleks. Täna räägime trendidest, mida ennustatakse ja mida isiklikult ennustan 2024. aastaks. 2024 on juba täie hooga käimas, seega vaatame peale, mida see aasta meile võiks tuua?

Ära jää liigselt siluma

Me oleme juba viimased paar aastat vaikselt eemaldunud ideaalmaailma kujutelmast. Järjest enam on mängu tulnud autentsus ja loomulikkus.
See tähendab, et sel aastal on oluline panna jõuline rõhk sisule, mis on selge, usaldusväärne ja läbipaistev. Kasutajad ei hinda enam ülimalt viimistletud, esteetilist ja puhast sisu. Meie jälgijad on tavainimesed ja tavaelus ei ole alati kõik ideaalne.  Me ei suuda samastuda sisuga, milles me end ära ei tunne. Me tahame näha päris elu. 

Autentne sisuloome tekitab vaatajaskonna sügavat ühendumist ja lojaalsust sinu brändiga, sest nad usaldavad sind. Jaga ehedaid kogemusi ja lugusid, näita rohkem telgitaguseid ning too sisse inimest seal brändi taga. Kes see inimene on, miks ta midagi arvab, mida ta millegi kohta mõtleb?
Mida läbipaistvam ja ausam on bränd, seda rohkem austust ja respekti bränd oma jälgijaskonnalt teenib. See aga viib tugevate kliendisuheteni, millest klient naljalt ei loobu.

Kaasa oma jälgijaid veelgi enam 

Järjest rohkem muutub olulisemaks just jälgijate päris emotsioonid sinu sisuloomele. Enam ei mängi rolli see, kui palju like-e sa kogusid, vaid kui palju su sisu kommenteeriti, edasi jagati personaalse soovitusega ning su sõnumitesse kirjutatakse. Ehk kui palju sa suhtled enda jälgijatega. Kaasa neid otsustusprotsessi ja küsi nende arvamust. Küsi, kuidas neil läheb ja areta vestlust. Lase neil olla osa sinu brändist ning anna neile põhjus sind edasi soovitada.

Pane tähele, mida sa ise sotsiaalmeedias teed või kuhu klikid 

Tänu tehisintellekti plahvatusliku tõusuga eelmisel aastal oskavad sotsiaalmeediakanalite “masinasvärk” väga hästi analüüsida sinu tegevust. See õpib sinu eelistusi ning kujundab sulle personaalsed soovitused.
Algoritmid keskenduvad rohkem sinu eelistustele. Kui varem nägid sa teiste kasutajate erinevate teemadega populaarset sisu, sest tegu oli populaarse sisuga, siis nüüd viskab algoritm peamiselt ette sulle sisu, mis ühtib sinu eelistatud teemadega. Seega jälgi, kuhu klikid, mis videot kauem vaatama jääd jne. Iga liigutus loeb ja on jälgimise all.

Kõneta oma jälgijat

Brändide mõistes ei ole enam oluline massiliselt sisu toota lihtsalt “sisu tootmise pärast”, vaid tähendusrikast sisu, mis päriselt otse räägib sinu jälgija ja kliendiga. Klient peab tundma, et sa justkui räägiksid tema keeles. Oluline ei ole jõuda massideni ja toota viraalset sisu, vaid sisu, mis kõnetab sinu jälgijat nii palju, et ta on nõus seda sisu edasi jagama ning kommenteerima.

Ei tasu unustada UGC-d

UGC on võimsalt pead tõstnud ka juba Eestis ja brändid päris kenasti kasutavad seda varianti, kuid nüüd hakatakse sellele veelgi rohkem panustama. UGC ehk user-generated-content on samuti sisuloome, kus sisulooja toodab brändi kontole või enda kohtole brändi kohta sisu konkreetsest tootest/teenusest (see võib olla tagasiside, pildiseeria, video vms). Põhjus, miks see nii hästi toimib, on see, et see on küll reklaam, kuid ei ole üleliia silutud ning ei jäta nii tugevat reklaamimuljet. Sel on autentne maik ning kasutajad samastuvad sellega rohkem kui ilusa reklaamiagentuuri poolt loodud videoga (näiteks).

Koostööd väiksemate kontodega on igati teretulnud. Nimetagem neid mikro-sisuloojateks, kellel on kuni 1500 jälgijat. Mida väiksem konto, seda parem. Väiksema jälgijaskonnaga konto pingutab rohkem, tema jälgijaskond on aktiivsem ning lojaalsem. 

Jagamine on võti 

Kui sa suudad luua sisu, mida inimesed edasi jagavad, oled võitnud Jackpoti. Jagamine on kõige väärtuslikum aspekt, kuidas näha, et sinu sisu läheb jälgijatele peale. Mida enam jälgijad sinu sisuga samastuvad ning on valmis tegema selle lisaliigutuse, et sinu sisu jagada, seda kiiremini ehitad sa lojaalset jälgijaskonda. Pea meeles, et sa ei tooda oma sisu endale, vaid oma jälgijale, kes juba on või kellest võib saada sinu klient. Räägi alati kliendi keeles. Kas kliendi keeles rääkimine tähendab enda toote/teenuse igapäevast reklaami, kui tublid te olete. Ei. Klient tahab kuulda, kui tubli on tema, et ta on sinu toote/teenuse kasutusele võtnud või varsti võtmas. 

Eristu, eristu, veelkord eristu

Sotsiaalmeedia maailm on halastamatu. Konkurents on kõva. Et konkurentidest silma paista, tuleb sul olla teistmoodi, teha midagi teisiti kui nemad. Mõtle sellele, mis on see eristuv aspekt – miks oled sina parem. Kui vaja, too sisse huumorit, tee oma näoga rääkivaid videosid, ole lapsemeelne või mis iganes sul tuleb pähe, mida sinu konkurendid ei tee. Mida värvikirevamalt sa suudad olla eriline, seda kiiremini sind märgatakse. Loovus on võti.

L
ühivideo formaat on tulnud, et jääda 

Järjest enam kasutajaid käivad sotsiaalmeedias tarbimas lühisisu. Kuna tähelepanu on üsna hajunud, konkurents on kõva, siis ka eelistatakse lühidalt info kättesaamist, kuid meelelahutavat sisu. Meelelahutus ei pea olema alati huumor, vaid põnev info valdkonna kohta, mida inimene varem ei teadnud. Kui sa ei suuda lühivideoga vaatajat kaasa haarata, siis kaotad silmapaare. Seetõttu ongi oluline eristuda – teha midagi, millega saad inimeste tähelepanu.
Ja jäta meelde, et esimesed 2 sekundit on kõige olulisemad, kuid ülejäänud sisu peab ka kõnetama. Pea meeles, et igav sisu viraalseks ei lähe. See on fakt.

Sellised ennustused 2024. aastaks. Kokkuvõtteks võib öelda, et praeguste ja tulevaste sotsiaalmeedia suundumuste mõistmine ja nendega kohanemine on brändide jaoks ülioluline, et püsida areneval digimaastikul konkurentsis. 
Loomulikult kasvab ka AI-ga toodetud sisu genereerimine märgatavalt, kuid arvestades minu jälgijaskonda ning kliente, siis ma sellel teemal hetkel pikemalt ei peatunud. AI ehk tehisintellekti temaatika on veel nii uus, et usun, et 2024 aasta toob alles rohkem selgust selle mõistmiseks, et tavakasutaja sellega rohkem harjuks ning hakkaks enda sisuloomes kasutama. 

Kui said siit kasulikku infot, siis tule jälgi mind ka minu Instagrami kontol: https://www.instagram.com/kirzimari/

Seniks aga soovin ägedat katsetamist ning loodan, et kasutad trende mõnuga!

 

Jäta kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga