fbpx

Mida SOTSIAALMEEDIA tegelikult tÀhendab?

Ma annan alla, sotsiaalmeedia pole minu jaoks! đŸ˜©

Tihti vĂ”ib selline olukord tekkida seetĂ”ttu, et oleme harjunud sotsiaalmeediat kĂ€sitlema kui turuletti vĂ”i mĂŒĂŒgikanalit. Aga miks me kipume seda tegema?
Me ei saa tegelikult aru, mida SOTSIAALMEEDIA tĂ€hendab. Oleme tulnud sotsiaalmeedia kanalitesse oma Ă€ri reklaamima, sest keegi kuskil ĂŒtles, et see on vĂ€ga tĂ”hus kanal sinu toodete vĂ”i teenuste mĂŒĂŒmiseks. Ja siis istume seal turuleti taga ja hĂŒĂŒame (mĂ”nel juhul isegi karjume), et kui suurepĂ€rane toode/teenus meil ikka on. Maailma parim, ilusaim ja kasulikum. Ja ennnĂ€e, uus toode saabus! Veel Ă€gedam ese, tule vaata lĂ€hemalt! Ja nii iga jumala pĂ€ev. Oleme nagu tĂŒĂŒtud turumutid, kellest kaarega mööda jalutatakse.

Kas teate, mis on sellise mĂŒĂŒgistrateegia tulemus? Istume seal ĂŒksi putkas ja saadame kĂ”ik kliendid hoopis konkurentide juurde. Kui mitte konkurentidele, siis vĂ€hemalt puhub meie turuleti ees tuul. Kes ikka viitsib seda kriiskavat ennast imetlevat kuju kuulata ja tahab lĂ€hemalt vaatama tulla.

Fakt on see, et sotsiaalmeedia oli kindlasti olemas enne, kui meie oma ettevĂ”ttega otsustasime sinna mĂŒĂŒma minna. Sotsiaalmeedia eesmĂ€rk ei olnud algselt meelitada ettevĂ”tteid sinna oma tooteid ja teenuseid mĂŒĂŒma. See kĂ”ik tuli hiljem. Aga mis on oluline – sotsiaalmeedia algne pĂ”himĂ”te ja eesmĂ€rk on endiselt alles, kuid me sageli ei taju seda oma suures mĂŒĂŒgituhinas.

VĂ”ib-olla olete mĂ”elnud, mida SOTSIAALMEEDIA ĂŒldse tĂ€hendab? Selle paremaks selgitamiseks jagan selle sĂ”na kaheks eraldi osaks:

SOTSIAAL –

Sotsiaalmeedia on loodud suhtlemiseks. See, et ettevĂ”tted on sotsiaalmeediasse kolinud, on puhtalt sellepĂ€rast, et nĂ€hakse, et keegi teeb seal mĂŒĂŒki. LĂ€hen teen ka! 😍

Kuid me unustame sageli, et edu saavutamiseks peame kohanema sobiva kanaliga.
Kui tahame selles keskkonnas midagi mĂŒĂŒa, peame olema sotsiaalsed. Peame jĂ€rgima reegleid, milleks sotsiaalmeedia on loodud – suhtlemiseks ja sotsialiseerumiseks.

Kui rÀÀgime ainult iseendaga (ehk siis ainult mĂŒĂŒme ja laulame kiidusĂ”nu, kui tublid me oleme), siis vaevalt keegi meile vastu rÀÀgib ja meilt ostma hakkab.
Me peame oma jĂ€lgijatega suhtlema ja vastama nende kommentaaridele. Me ei vasta kommentaaridele lihtsalt sĂŒdamega, vaid esitame lisakĂŒsimusi, arendame vestlust. Kui nad meile sĂ”numikeskkonnas kirjutavad, siis me vastame neile, mitte ei reageeri ainult sĂŒdamega. Esitame lisakĂŒsimusi, tutvume oma klientidega.

Absoluutselt ongi tore saada laike ja kommentaare enda sisule, me ju lausa ootame seda. Aga tihti imestame, miks meil on nii vĂ€he reageeringuid?! Enda arust tegime ju nii kihvti sisuga postituse. Sel juhul tuleks vaadata peeglisse – aga kas me ise oleme teiste kontode peal aktiivne olnud? Kas meie ise laigime ja kommenteerime teiste sisu? 
See, mida me vÀlja anname, seda ka vastu saame. Lihtsalt tuleb olla sotsiaalne, toppima oma nina igale poole, kirjutama konkurentidele ja teistele kontodele Àgedaid positiivseid sÔnu, olla teiste vastu hea ning toetav! Teeme kÔike seda, mida me ootame, et meile tehtaks, sest kÀsi peseb kÀtt ja me jÀÀme sedasi meelde.
Nii me loome uusi sÔprussuhteid, kliendisuhteid ning mÔistame teisi mÀrksa paremini. See aitab meil ka ennast kÔvasti arendada, sest kui sa tead, millised on sinu jÀlgijad ehk potentsiaalsed kliendid, siis oskad neid ka paremini aidata ning luua sisu, mis neid kÔnetab.
Ja teine oluline boonus – me levime sedasi oma kontoga mĂ€rksa rohkem ning see aitab meil tuua kontole juurde uusi silmapaare.

– MEEDIA

Sotsiaalmeedia on meedium nagu kĂ”ik teised meedialiigid – nagu nt ajakirjandus, raadio, tele. Kui me postitame, peame me suutma kohandada end vastava keskkonnaga. ✹

Mille peale meedia mĂ€ngib? đŸ€”Â Meie tĂ€helepanu peale. Kui meie postitus tĂ€helepanu ei tekita, siis see pole oma eesmĂ€rki tĂ€itnud.

Selle asemel, et öelda “Ma mĂŒĂŒn maitsvaid kĂ€sitöökĂŒpsiseid, tule osta, maailma parimad”, ĂŒtleme hoopis
“Ma ei söö mitte kunagi poekĂŒpsiseid enam! Kas oled ka tĂŒdinenud tavalistest poekĂŒpsistest, mis on suhkrut tĂ€is ja tekitavad ĂŒlekaalu? Kuidas kĂ”lavad sĂŒĂŒmepiinadeta ja suhkruvabad suus sulavad Nutella-maitselised kĂ€sitöökĂŒpsised? Eriti mĂ”nusad soojalt, kui need on veel ahjust tulles pehmed ja shokolaaditĂŒkid on sees sulanud .. đŸȘđŸ€€. Kas armastad pehmeid vĂ”i krĂ”bisevaid kĂŒpsiseid?”

Me tĂ”mbame jĂ€lgija tĂ€helepanu (meediaklikk) konkreetse probleemiga, mis on veidi isegi ĆĄokeeriv, selgitan olukorda ja annan talle ettekujutavalt kirjeldava lahenduse. SeejĂ€rel kĂŒsime tema kĂ€est, milline vĂ€ljapakutud variantidest talle meeldiks ehk tekitame arutelu oma jĂ€lgijatega (sotsiaalne suhtlus).
TÀhelepanu tÔmbamiseks on erinevaid variante ning viise, selle jÀtan mÔneks jÀrgmiseks blogipostituseks. On, mida oodata! Aga ƥokeeriv viis ei ole alati ainus variant, pÔhiline, et me oleme suutnud inimese tÀhelepanu saada.

Ja loomulikult vastame igale kommentaarile, mis on meile kirjutatud, mitte ei vajuta ainult “like”. đŸ„°Â 

Meie eesmÀrk on saada ja hoida inimeste tÀhelepanu. Seda me teeme lÀbi selle, et me rÀÀgime kliendi keeles. Kui me rÀÀgime keeles, mis jÀlgijat ei kÔneta, siis sellega me tÀhelepanu ei saa. VÔime eeldada, et jÀlgija saab meist aru, kuid tegelikult ei pruugi ta meid mÔista. Kui kahtled endiselt, kas rÀÀgid kliendi keelt, siis mÔtle, kas oled end kliendi kingadesse seadnud? Kas oled tÔesti mÔelnud probleemidele, mis kliendil tekkida vÔivad? Kas tood selle probleemi vÀlja ja kirjeldad seda kliendile puust ja punaselt, kuidas see tema probleemi lahendab? Kas selgitad, kuidas tema elu pÀrast sinu toodet/teenust paraneb?

Kui sageli sa mĂ”tled, mida sotsiaalmeedia tegelikult tĂ€hendab? Kas oled sellele varem mĂ”elnud, et seda keskkonda vĂ”iks kĂ€sitleda nii nagu selle nimi meile öelda pĂŒĂŒab? 😃

Kui oled sotsiaalmeedias entusiasmi tÀis, aga pole kindel, kas teed seda kÔike Ôigesti ja strateegiliselt, siis kirjuta mulle. Aitan sind sinu edasistes tegemistes ja Ôpetan sind kliendi keeles rÀÀkima. Seda ikka selleks, et klient sinult meelsamini ostaks!

Kui said siit kasulikku infot, tule ja jÀlgi mind minu Instagrami kontol:  https://www.instagram.com/kirzimari/

JÔudu!

JĂ€ta kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. NÔutavad vÀljad on tÀhistatud *-ga